Samtaler om parforholdet skal give nærhed – ikke finde konkrete løsninger

Flere internationale studier viser, at par oplever en klar forbedring af parforholdet, hvis de lærer at bruge disse enkle principper. De er i øvrigt også helt grundlæggende for tankerne bag PREP-kurserne, som jo har haft stor succes både i Danamark og i udlandet. Udover at få det bedre med hinanden og det fælles liv som par, mindsker metoden også risikoen for skilsmisse eller opbrud.

Her er nogle gode værktøjer, der bruges af par, der vil forebygge konflikter eller ofte skændes.

1. Tag en samtale om parforholdet

Insister på at sætte tid af til at tale sammen. Det bedste man kan gøre er at sætte sig ned sammen en gang i mellem, for at tale om parforholdet og de problemer I hver især oplever. Her bør man både komme ind på det der fungerer og det der ikke rigtig virker. det er slet ikke sikkert at det er de samme ting I oplever.

Det er meget vigtigt at sætte en ramme for snakken: Aftal hvor lang tid samtalen det skal vare og hvornår, så I begge er klar over hvad der skal ske. Begynd endelig i en snak midt i et skænderi, for så bliver snakken sjældent konstruktiv. Nogle gange kan det være nødvendigt at stoppe samtalen og tage en pause og aftale at snakke om det senere eller dagen efter. Er det meget vanskeligt at få samtalen i gang og bliver det hurtigt meget konfliktfyldt kan parterapi være en mulig løsning.

2. Hvordan skal samtalen forløbe?

Hvis samtalen skal lykkes og afvikles på en god og konstruktiv måde, så er det vigtigt at gribe den rigtigt an. Det er derfor ekstremt vigtigt at fokusere på at se situationen fra den andens perspektiv.

I skal prøve at se situationen fra hinandens synspunkter og virkelig forstå hvad den anden mener og siger. Det er en god idé at starte med at den ene part fortæller, hvad han eller hun synes kan være udfordrende eller problemfyldt. Den anden part skal ikke bidrage til den fortælling, men må kun lytte og stille spørgsmål. Det handler ikke om at få ret men om at blive klogere på sin partner. Efter 10 minutter skifter man, så den anden part fortæller hvordan han eller hun oplever problemerne.

Når man lytter er man på besøg i den andens verden, og man skal bestræbe sig på at give sin partner nærvær og give ham eller hende en oplevelse af at blive taget alvorligt. Så hold øjenkontakt og fokus – og vær interesseret og spørg ind.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *