Stess påvirker parforholdet

Alle mennesker er ikke lige gode til at få arbejdsliv, famillie og en travlt hverdag til at gå op i en højere enhed – andre mestrer disiplinen. De mennesker der er i stand til at holde familieliv og arbejde adskilt, så at der ikke opstår konfliktende interesser mellem dem deres arbejde og familieliv, omlever som udgangpunkt en mere stressfri tilværelse.

Alle er dog ikke så heldige

Rigtig mnge mennesker i den moderne vestlige verden, oplever ofte store konflikter mellem disse to områder af tilværelsen. Når der opstår konflikter mellem de to verdner, bliver man tvunget til at træffe et valg:
Skal man tage hensyn til familien/parforholdet eller arbejdet?

Det er netop den slags dilemma, som har store personlige konkvenser, og som skaber problemer – enten i arbejdslivet eller i familielivet, afhængigt af hvad man vælger. Dette betegnes af eksperter som et arbejds-familiekonflikter.

I en stor undersøgelse fra Iowa University i USA, fulgte man 337 forældre med hjemmeboende børn, for at finde ud af hvor mange der oplever problemer og konflikter i forhold til familie og arbejdslivet, hvordan er den enkeltes stress tilstand og hvordan påvirker det parforholdet.

Undersøgelse kunne bla. konkludere at både kvinder og mænd, som oplever en høj grad af arbejds-familiekonflikt er markant mere stressede. Samtidig kunne forskerne konkludere at mere stress i tilværelsen føre til flere store skænderier og generelt et dårlige samvær med ægtefællen eller partneren. Derudover kunne undersøgelse også konkludere at den generelle trivsel i familie blev dårlige hvis den ene part var stresset, og det resultatet var markant og meget entydigt – især hvos det var kvinden der var udsat for stress.

Stress skal tages alvorligt

Stress pårviker nemlig ikke “bare” parforholdet og familielivet. Kortvarig stress er ikke som sådan skadeligt, men langvarig stress, som sidder i kroppen i en længere periode kan gøre dig alvorligt syg – og det skal tages alvorligt.

Langvarig stress opstår typisk, når der ikke er ballance mellem de udfordringer du står overfor, og dine muligheder for at håndtere dem- og det er en meget ubehagelig situation. Når man ikke som menneske kan håndtere udfordringerne i en længere periode mister man overblikket og herredømmet over sit eget liv – og det er farligt.

Hvorfor bliver vi ramt af langvarig stress:

Der kan være mange årsager til at vi rammes af langvarig stress men de typiske problemer opstår når:

 • Der sker alvorlige begivenheder i livet
 • Vi bliver belastet på arbejdet eller i parforholdet/privatlivet
 • Når vi manglende fritid og hvile

Hvordan kan vi vide om vi er ramt af stress

Personer der er ramt langvarig stress overser ofte vigtige faresignalerne og glemmer at mærke de signaler kroppen sende dem. Og det er vigtigt, for ellers når man ikke at få sagt fra i tide. Vi opfordre derfor til at lærer dine personlige signaler at kende – og reagerer på dem.

Stress kan vise sig både fysisk og psykisk.

De fysiske signaler hos mennsker med stress er:

 • Svimmelhed
 • Muskelspændinger og ømhed i nakke og skuldre
 • Hovedpine/migræne
 • Svedeture
 • Hurtigere åndedrat
 • Uregelmæssige hjerterytme
 • Kvalme, halsbrand, og diarré.
 • Manglende lyst til sex
 • Nedsat immunforsvar
 • Søvnproblemer

Psykiske signaler:

 • Glemsomhed og dårlig hukommelse
 • Humørsvingninger
 • Øget aggressivitet
 • Angst
 • Koncentrationsbesvær
 • Ubeslutsomhed

Hvis du oplever nogle af disse symtomer og føler dig stresset, vil vi anbefale dig at gøre noget ved det. Har du brug for hjælp til at håndtere stress? så læs mere her

Hav en dejlig dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *